NovaCustom’s Qubes OS-gecertificeerde laptop met Dasharo firmware

Qubes OS-gecertificeerde laptop: NV41 Serie

Wij zijn ontzettend blij met de aankondiging van Qubes OS: onze Qubes OS-gecertificeerde laptop – de NV41 Serie – is de enige gecertificeerde laptop die gebruikt maakt van moderne hardware. In deze blogpost zullen we onderzoeken wat Qubes OS is en waarom je het zou moeten willen gebruiken. Ook beschrijven we waarom de combinatie van Qubes OS en Dasharo coreboot firmware de perfecte keuze is voor een veilige laptop.

Wat is Qubes OS?

Qubes OS is een vrij en open-source besturingssysteem dat is ontworpen met een focus op beveiliging en isolatie. Het gebruikt een unieke aanpak genaamd “beveiliging door compartimentering”, die het mogelijk maakt om je digitale leven op te delen in afzonderlijke, veilige “domeinen” of “containers” (‘qubes’). Dit betekent dat zelfs als één container wordt aangevallen, de rest van het systeem veilig blijft. Qubes OS heeft ook een robuuste virtualisatielaag. Hiermee kan je meerdere besturingssystemen tegelijk draaien, elk met zijn eigen geïsoleerde omgeving.

Waarom zou je Qubes OS willen gebruiken?

Nou, als je een veiligheidsbewuste gebruiker bent of met gevoelige informatie werkt, biedt Qubes OS ongeëvenaarde beveiliging en isolatie. Met Qubes OS kun je aparte compartimenten maken voor verschillende taken. Je kunt bijvoorbeeld het surfen op het web, het afhandelen van e-mail en het werken aan gevoelige documenten scheiden in verschillende “qubes”. Dit betekent dat als één compartiment wordt aangetast, de andere veilig blijven. Qubes OS is ook sterk gericht op privacy, met functies als Tor-integratie en disposable VM’s.

Dasharo coreboot firmware

Dan iets over de combinatie van Qubes OS en NovaCustom’s Dasharo coreboot firmware. Dasharo is lightweight firmware die ernaar streeft om zo open mogelijk wil zijn. Het vervangt de proprietary BIOS die op de meeste laptops aanwezig is. Een van de belangrijkste voordelen van Dasharo is dat mogelijk is om de Intel Management Engine (ME) uit te schakelen. De ME is een proprietary component op de meeste moderne op Intel gebaseerde systemen, en het is het onderwerp geweest van beveiligingsproblemen vanwege zijn closed-source karakter. Door ME uit te schakelen verminderen we potentiële privacy- en veiligheidsrisico’s.

Dankzij Dasharo coreboot firmware konden we de NV41 Serie laten certificeren voor Qubes OS. De combinatie van Qubes OS en Dasharo coreboot firmware is de perfecte keuze voor gebruikers die waarde hechten aan veiligheid en privacy. Met de NV41 Serie kun je genieten van de voordelen van zowel Qubes OS als Dasharo.

Conclusie

Kortom, we zijn er trots op dat we een gecertificeerde hardwareleverancier zijn voor Qubes OS en dat we de NV41 Serie kunnen aanbieden als een Qubes OS-gecertificeerde laptop. Als je een veiligheidsbewuste gebruiker bent of met gevoelige informatie werkt, raden we Qubes OS en de NV41 Serie ten zeerste aan. Met de combinatie van Qubes OS en Dasharo coreboot firmware kun je genieten van ongeëvenaarde beveiliging en privacy.