Petitie: EU verbod op verkoop voorgeïnstalleerde OS

"Computers zouden verkocht moeten worden zonder OS"

Begin juli dit jaar is bij Stichting Petities een petitie begonnen met als doelstelling een verbod op de verkoop van voorgeinstalleerde besturingssystemen binnen de EU. Mensen binnen de Europese Unie hebben 1 jaar de tijd om een handtekening te plaatsen. Monopoly van multinationals als Microsoft, Apple en Google, slechte kwaliteit en privacy i.v.m. gesloten software en het recht van een consument om zelf te kunnen beslissen, zouden de grootste aanleidingspunten zijn.

Strijd tegen pre-geïnstalleerde besturingssystemen

U heeft het vast wel eerder gehoord. De discussie over pre-geïnstalleerde besturingssystemen en de kosten ervan bij aankoop van een nieuwe laptop of computer. Wanneer men een nieuwe computer koopt, is het vaak zo dat er een licentie en een voorgeïnstalleerde versie van Windows 7, 8 of 10 wordt meegeleverd. De klant betaald dan altijd de kosten voor een Microsoft licentie, ook wanneer hij/zij Linux als OS willen. De kosten die de klant betaald voor een Windows licentie bij aanschaf van een nieuwe pc zijn niet gespecificeerd. Niet alleen worden er computers standaard geleverd met Microsoft software, maar ook met Apple- en Googlesoftware.

In 2009 kwam de Consumentenbond met een onderzoek in de Digitaalgids, dat werd gehouden onder 27 verschillende computerwinkels. Uit het onderzoek blijkt dat slechts enkele wat kleinere computerwinkels een computer zonder OS leveren. In de overige gevallen wordt een versie van Windows standaard meegeleverd. Volgens de consumentenbond kunnen de kosten van een Windows licentie bij aankoop van een nieuwe pc variëren tussen de 35 en 100 euro per licentie. De toen nog 2de kamer lid van de SP, Arda Gerkens wou Kamervragen gaan stellen aan de hand van de publicatie van de Consumentenbond.

Petitie verbod verkoop pregeinstalleerde besturingssystemen

Petitie: Computerdevices should be sold without operating system

Begin juli 2016 is er een petitie opgestart bij Stichting Petities met als titel: “Computerdevices should be sold without operating system”. De petitie heeft momenteel iets meer dan 200 handtekeningen en is geadresseerd aan het Europees Parlement. Mensen uit heel de Europese unie kunnen tot 8 juli 2017 hun handtekening op de petitie achterlaten.

Deze petitie zou gestart zijn omdat multinationals als Apple, Microsoft en Google monopolie in de EU hebben. Daarnaast geven de petitie indieners aan, dat de gesloten propriëtaire software (Eigendomsrechten van ontwikkelaar en software dus gesloten) de kwaliteit en het niveau van privacy omlaag brengen, omdat niemand in staat is om de software te auditen.

Het recente Superfish-PrivDog-op-Lenovo-laptops-fiasco

Zo stelde de Amerikaanse burgerrechtenbeweging Electronic Frontier Foundation (EFF) begin 2015, naar aanleiding van het Superfish- PrivDog op Lenovo-laptops fiasco, dat wie een nieuwe computer koopt die als eerst helemaal opnieuw moet installeren. Dit heeft te maken met de software die standaard wordt meegeleverd bij nieuwe laptops en computers dat niet te vertrouwen is. Laptops die verkocht zijn tussen september 2014 en februari 2015 van de fabrikant Lenovo, waren door de standaard meegeleverde software erg kwetsbaar en onveilig.

Toshiba begint met verkoop veilige zero clients

De notebookfabrikant Toshiba kondigde afgelopen maand al te gaan beginnen met het verkopen van Mobile Zero Clients aan de business. Zero clients, niet te verwarren met barebones, zijn uitgeklede laptops of pc’s zonder harddisk, SSD en besturingssysteem. De bedoeling van Mobile Zero Clients is het aanbieden van Personal of Pooled virtuele clients door serversoftware van Microsoft, VMware of Citrix. Aanleiding is dat laptops bijna tot geen resources meer nodig hebben en daarmee dus goedkoper en lichter worden. Daarnaast is het veel veiliger dan wat wij momenteel kennen. Een gebruiker maakt direct verbinding met het organisatienetwerk waarop hij/zij organisatiebestanden kan raadplegen. De veiligheid heeft een organisatie hiermee volledig in eigen beheer.

lenovo laptop met voorgeinstalleerde Windows versie

De consument moet kunnen bepalen

De petitiehouders vinden naast de monopolie, gesloten software, kwaliteit en privacy, de prijsopbouw van een nieuwe computer onduidelijk. Het is dus niet duidelijk hoeveel het besturingssysteem of de hardware (bij aanschaf) van een computer/tablet kost.

De bedoeling van deze petitie is een verbod op de verkoop van computerapparatuur met voorgeïnstalleerde besturingssystemen in EU. Ze willen de keus van een besturingssysteem overlaten aan de consument. Wanneer een consument een probleem met Windows heeft, heeft hij/zij de mogelijkheid te kiezen voor een alternatief.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *