LUKS2 disk encryption-wachtwoord veranderen

LUKS2 disk encryption

Disk encryption (schijfversleuteling) is een cruciaal aspect van de beveiliging van gevoelige gegevens op uw computer. LUKS2 (Linux Unified Key Setup 2) is populaire software voor schijfversleuteling dat door veel GNU/Linux-distributies wordt gebruikt. Het regelmatig wijzigen van het disk encryption-wachtwoord is noodzakelijk om je gegevens veilig te houden. In deze blogpost leggen we uit hoe je het LUKS2-wachtwoord kunt veranderen, zodat je gegevens beschermd blijven.

Optie 1: Eén commando om het schijfversleutelingswachtwoord te veranderen

Als je een universele manier zoekt om het LUKS2 schijfversleutelingswachtwoord in de terminal te veranderen, kopieer en plak dan de volgende zin in een terminal:

sudo cryptsetup luksChangeKey $(sudo blkid | awk -F':' '/crypto_LUKS/{ print $1 }')

Probleemoplossing

Als het bovenstaande commando niet werkt, kun je hetzelfde commando proberen maar dan zonder ‘sudo’ als rootgebruiker. Anders kun je proberen de versleutelde partitie handmatig te vinden met het volgende commando:

sudo lsblk | grep crypt

Noteer de partitienaam, bijvoorbeeld ‘sda2’ of ‘nvme0n1p2’. Wijzig vervolgens het encryptiewachtwoord met het volgende commando:

sudo cryptsetup luksChangeKey /dev/nvme0n1p2

Houd er rekening mee dat je ‘nvme0n1p2’ moet veranderen op basis van de uitvoer van het eerdere commando.

Optie 2: Stap-voor-stap handleiding voor het wijzigen van het LUKS2-wachtwoord (GUI-methode)

De meest populaire GNU/Linux-besturingssystemen worden geleverd met gnome-disk-utility (Disks) voorgeïnstalleerd. Dit bevat een eenvoudige GUI-methode om het wachtwoord voor schijfversleuteling te veranderen. Volg daarvoor deze stappen:

Stap 1: Open de tool Schijven.
Stap 2: Zoek en klik op de LUKS2-gecodeerde partitie waarvoor je het wachtwoord wilt wijzigen, die je kunt herkennen aan het slot-icoontje.
Stap 3: Klik op het tandwielpictogram.
Stap 4: Klik op ‘Wijzig wachtwoordzin …’.
Stap 5: Voer de huidige passphrase en je nieuwe passphrase twee keer in zoals gevraagd.
Stap 6: Bevestig de wijzigingen door op de knop ‘Wijzigen’ te klikken.

Goed om te weten

Houd bij het wijzigen van je LUKS2-wachtwoord het volgende in gedachten:

  1. Kies een sterke wachtwoordzin: Gebruik een combinatie van hoofdletters en kleine letters, cijfers en symbolen.
  2. Onthoud of bewaar de nieuwe wachtwoordzin veilig: Schrijf hem niet op op gemakkelijk toegankelijke plaatsen.
  3. Werk je wachtwoordzin regelmatig bij: stel een herinnering in om hem regelmatig te veranderen om je gegevens veilig te houden.

Conclusie

Het wijzigen van het LUKS2-wachtwoord is een kritieke stap in het handhaven van de veiligheid van je gevoelige gegevens. Door de stap-voor-stap handleiding in deze blogpost te volgen, weet je hoe je het LUKS2-wachtwoord kunt wijzigen en de beveiliging van je systeem kunt verbeteren. Vergeet niet een sterke wachtwoordzin te kiezen en deze vertrouwelijk te houden. Neem de nodige voorzorgsmaatregelen om je gegevens te beschermen en geniet van de gemoedsrust die hoort bij robuuste schijfversleuteling. Een NovaCustom laptop met Dasharo coreboot firmware en LUKS2-schijfversleuteling is de perfecte combinatie voor een veiligere computerervaring.