Laptop zonder webcam

NovaCustom biedt de mogelijkheid om een laptop zonder webcam te kopen.

Wil jij een laptop zonder webcam? Tegenwoordig zijn de meeste laptops uitgerust met een webcammodule die een camera en een microfoon bevat. Dit is vooral handig voor mensen die vaak videobellen met hun laptop. Maar wat als je het gewoonweg niet nodig hebt?

Privacyzorgen

De voornaamste reden waarom sommige mensen geen camera en microfoon in hun laptop willen, is omdat ze zich zorgen maken over hun privacy. Vooral met besturingssystemen die een slechte reputatie hebben als het gaat om je privacy. Het is soms beter om helemaal geen webcam te hebben dan om maar naar dat kleine stipje te blijven kijken. Het voelt gewoon ongemakkelijk dat het technisch gezien mogelijk is om het besturingssysteem – of zelfs de firmware – je camerabeelden en ongevraagde microfoonopnames door te laten sturen. Dat wil je toch gewoon voorkomen?

In oktober 2022 werden gevoelige gegevens van 65.000 bedrijven door een datalek van Microsoft blootgelegd. Microsoft heeft vaak laten zien dat het niet echt geeft om de privacy van zijn gebruikers. Dat Microsoft een gesloten besturingssysteem is (waarvan de broncode onbekend is) helpt niet echt om de privacyzorgen van de gebruikers weg te nemen. Integendeel, Windows-gebruikers weten niet welke gegevens Microsoft doorstuurt naar hun servers en wellicht verkoopt aan derde partijen.

Maar zelfs als je een open-source besturingssysteem zoals GNU/Linux gebruikt, is het toch beter om het zekere voor het onzekere te nemen. Je krijgt een veiliger gevoel als je geen webcammodule in je laptop hebt ingebouwd.

NovaCustom biedt laptops aan die op maat gemaakt zijn met vele opties, waaronder privacy-opties. Een van deze privacy-opties is om ons de webcam module (ook wel CCD module genoemd) permanent te laten verwijderen. Zo krijg je een laptop zonder geïntegreerde microfoon of camera.

Laptop zonder webcammodule – is het zinvol?

Of zo’n laptop voor jou de moeite waard is, hangt af van je behoeften. Het hangt ook af van je zorgen: als je je zorgen maakt over je privacy en je het goed vindt om een externe webcam aan te sluiten als je die ooit nodig hebt, is het helemaal de moeite waard. Het zou minder handig zijn als je je webcam elke dag nodig hebt. Een laptop zonder camera en microfoon is iets om voor te kiezen voordat je een laptop koopt.

Camera-LED

Als je nog twijfelt of je een webcammodule geïntegreerd wilt hebben in je nieuwe laptop, dan kan je overwegen om een laptop van NovaCustom te kopen. Alle modellen die wij momenteel aanbieden hebben een camera-LED die licht geeft als de camera actief is. De microfoon staat echter niet in verbinding met deze LED.