Laptop met 64GB RAM werkgeheugen kopen

Ben je op zoek naar een laptop met veel werkgeheugen? Bij ons kan je zelf je laptop samenstellen. Op die manier kun je een laptop met 64GB RAM werkgeheugen samenstellen. Al onze laptops zijn leverbaar met veel werkgeheugen. Kies eenvoudigweg zelf je geheugenmodules, en daarmee de geheugengrootte.

Om uit te leggen waarom het in sommige gevallen belangrijk is om veel werkgeheugen ter beschikking te hebben, moeten we beginnen bij wat het werkgeheugen eigenlijk precies is.

Wat is werkgeheugen?

Het werkgeheugen (vaak ‘RAM’ of ‘intern geheugen’ genoemd) is het tijdelijke geheugen die de processor gebruikt om snelle toegang tot te verkrijgen, zonder de tussenkomst van een langzamere SSD of (zelfs) harde schijf. Als het werkgeheugen vol is, dan moet de processor keuzes maken wat in het werkgeheugen moet blijven staan, en wat moet worden weggeschreven op het reguliere opslagmedium (SSD of harde schijf). Dit kan er voor zorgen dat het systeem ontzettend traag wordt, omdat het systeem niet bezig is met de uit te voeren taak, maar met het er voor zorgen dat het werkgeheugen niet helemaal vol raakt. Indien het werkgeheugen zijn capaciteit helemaal heeft bereikt, zal de computer vastlopen of zelfs crashen.

Welke programma’s hebben veel werkgeheugen nodig?

Google Chrome

De meest bekende reden voor het nodig hebben van veel werkgeheugen, is voor een laptop met virtuele machines (VM ware / Virtual Box). Virtuele machines zijn besturingssystemen binnen een ander besturingssysteem. Het besturingssysteem zelf heeft al een redelijke hoeveelheid werkgeheugen nodig. De virtuele machine heeft evenmin minimaal een paar gigabyte nodig, om goed te kunnen draaien. Daar bovenop komt nog de programma’s die open staan binnen de moeder-machine, als ook de programma’s die open staan binnen de virtuele machine. Je kunt je voorstellen dat, vooral bij meerdere virtuele machines, het wenselijk is om een grote hoeveelheid werkgeheugen ter beschikking te hebben.

Een andere bekende reden om veel werkgeheugen te hebben, is het open hebben staan van een heleboel tabbladen in een webbrowser zoals Chrome.

Webbrowsers zoals Chrome of Firefox kunnen behoorlijke geheugenvreters zijn.