Introductie van de “Intel ME disabling”-functie

Bij NovaCustom streven we er altijd naar om onze klanten te voorzien van de best mogelijke technologie. Daarom zijn we zo enthousiast over onze nieuwste technologische ontwikkeling: de Intel ME disabling-functie voor twee van onze laptops. Maar wat is Intel ME, en waarom is deze functie zo belangrijk?

Intel ME disabling option

Wat is Intel ME disabling en waarom is het belangrijk?

Intel ME is een stukje firmware dat is ingebouwd in alle moderne Intel-gebaseerde computers. Het heeft volledige toegang tot de hardware van de computer, zelfs als de computer is uitgeschakeld. Het is ontworpen om beheer op afstand van de computer mogelijk te maken, wat nuttig kan zijn in sommige bedrijfsomgevingen. Veel mensen maken zich echter zorgen over de veiligheidsimplicaties van zulke krachtige firmware in hun computer.

De zorgen over de Intel ME zijn niet ongegrond. Beveiligingsonderzoekers hebben kwetsbaarheden in de firmware ontdekt waardoor aanvallers toegang kunnen krijgen tot gevoelige gegevens of de controle over de computer kunnen overnemen. En omdat de firmware proprietary is, is het voor onderzoekers moeilijk om deze te onderzoeken op potentiële kwetsbaarheden. In juni 2022 richtte de Conti ransomware-groep zich bijvoorbeeld op Intel firmware tools om nieuwe aanvalstechnieken te creëren (bron).

Dat is waar NovaCustom uitkomst biedt. We bieden een nieuwe functie waarmee klanten Intel ME op hun laptops kunnen uitschakelen. Deze functie is vooral aantrekkelijk voor klanten die zich zorgen maken over veiligheid en privacy.

De officiële HECI-methode voor het uitschakelen van Intel ME

Er zijn twee methoden om Intel ME op een laptop uit te schakelen. De eerste methode is de HECI-methode (soft-disabling). Voornamelijk proprietary (closed-source) firmwareleveranciers gebruiken deze manier van ME uitschakelen voor laptops zoals Dell en HP. Het is een officiële methode die niet volledig wordt vertrouwd door de community. De HECI methode schakelt Intel ME slechts gedeeltelijk uit, waardoor sommige functionaliteiten nog actief blijven.

De HAP disabling-methode: een veiligere optie

De tweede methode is het uitschakelen van Intel ME middels de HAP-methode, waarbij een bit wordt uitgeschakeld dat werkt als een soort kill-switch. Deze methode heeft de laatste jaren aan populariteit gewonnen, en met een reden. Deze methode wordt als veiliger beschouwd omdat het een harde kill-switch is die Intel ME volledig uitschakelt. De open source community heeft deze methode getest en geverifieerd, waardoor het een vertrouwde en betrouwbare manier is om Intel ME uit te schakelen.

Meer informatie over de Intel ME HAP disabling-methode vind je hier: https://github.com/corna/me_cleaner/wiki/HAP-AltMeDisable-bit

Conclusie: een veiligere laptop dankzij NovaCustom

Bij NovaCustom gebruiken we voor steeds meer van onze laptopseries een open-source firmwaredistributie genaamd Dasharo. Dasharo coreboot firmware biedt de functie ‘Intel ME disabling’. Deze functie is in wezen de HAP disabling-methode; de verbeterde manier om Intel ME op de laptop uit te schakelen. Dit betekent dat klanten met een gerust hart ervan uit kunnen gaan dat hun laptop vrij is van potentiële Intel ME kwetsbaarheden.

Samengevat is de mogelijkheid om Intel ME uit te schakelen een belangrijke functie voor klanten die zich zorgen maken over beveiliging en privacy. NovaCustom is er trots op deze functie aan te bieden via onze samenwerking met Dasharo. Door Intel ME uit te schakelen, hebben onze klanten meer controle over hun laptop en lopen ze minder risico op mogelijke kwetsbaarheden.

Als je wilt lezen hoe je Intel ME op je NV41, NS51 of NS70 Serie kunt uitschakelen, kijk dan hier.