Speel Windows games op Ubuntu met Steam, USC, VM of PlayOnLinux

Ik heb ooit de vraag: ‘Waarom wordt Windows meer gebruikt dan Linux?’ aan een oud-docent gesteld waarop hij antwoordde: ‘Windows meer wordt meer gebruikt dan Linux door de gamingindustrie’. Of zijn argument juist is of niet, toch zijn er veel games voor Ubuntu en andere Linux varianten. Er zijn duizenden gratis en commerciële games beschikbaar op Linuxdistributies als Ubuntu. Veel populaire games die normaal alleen op Windows werken zijn nu te spelen op veel Debian varianten.

Intro: Linux wordt steeds populairder onder gamers

Steam is momenteel bezig met het project SteamOS. Een op Linux (Debian) gebaseerd besturingssysteem, speciaal ingericht voor het gamen. Om games op Ubuntu te spelen, kunnen veel Windows gespeeld worden met je Steam account via de Steam applicatie. Daarnaast kun je via Ubuntu ’s eigen Software Center games downloaden en installeren, games spelen via een Microsoft Windows VM (virtual machine) met VMware ’s Unity mode of VirtualBox ’s Seamless mode of gebruik een Windows software emulator als PlayOnLinux om Windows games te installeren op Ubuntu.

Speel games op Ubuntu Linux

Speel, download en installeer games voor Ubuntu met Steam

Voor mensen die serieus willen gamen, is Steam een mooie oplossing. Op Steam kunnen mensen games tegen betaling of gratis spelen. Sinds een paar jaar ondersteund Steam ook Ubuntu. Hierdoor is het mogelijk voor Ubuntu gebruikers om Windows games te spelen op Linux. Momenteel biedt Steam 2400 betaalde en gratis games aan die op Linux zijn te spelen. Zie hier de hele lijst Linuxgames dat Steam aanbiedt.

Gamen op Ubuntu met Steam

Gamen op Ubuntu met Steam

Optie 1 – Download en Installeer Steam via de Ubuntu repository

Om Steam eenvoudig te installeren op Ubuntu 16.04 maken we gebruik van het commando apt-get:

$ sudo add-apt-repository multiverse

$ sudo apt-get install steam

Optie 2 – Download en Installeer Steam handmatig

Wanneer het niet lukt om Steam te installeren via de Ubuntu Repository, kun je proberen een handmatige installatie van het programma uit te voeren.

Wanneer je een 64-bit Ubuntu versie hebt, moet je eerst de multi-architecturen repositories toevoegen. Dit kan uitgevoerd worden met de volgende 2 commando’s:

$ sudo dpkg --add-architecture i386

$ sudo apt-get update

Om Steam handmatig te installeren moeten de benodigde pakketten gedownload en geïnstalleerd worden:

$ sudo apt-get install wget gdebi libgl1-mesa-dri:i386 libgl1-mesa-glx:i386 libc6:i386

Vervolgens download men het Steam installatiepakket.

$ wget http://media.steampowered.com/client/installer/steam.deb

En installeer Steam met:

$ sudo gdebi steam.deb

Typ steam in de terminal of in het zoekvenster van de GUI om Steam te starten. Maak een account aan of meld je aan met een bestaand account.

Meld je aan op Steam of maak een Steamaccount aan

Login of maak een account aan op Steam

Eenmaal ingelogd kun je beginnen met het downloaden en installeren van je huidige games op Ubuntu, of nieuwe games kopen in de Steam Store.

Download en speel Ubuntu games met de Ubuntu Software Center

De Ubuntu software center bevat vanaf heden alleen nog maar gratis en opensource games. Dit zijn geen commerciële games als Word of Warcraft, Call of Duty en Battlefield. Zie hier de complete lijst met games op de Ubuntu Software Center.

Installeer games met Ubuntu Software Center

Installeer games met Ubuntu Software Center

Om games te installeren vanuit de Ubuntu Software Center, moet u eerst het USC opstarten. In de GUI kun je naar software zoeken. Typ in het zoekscherm Ubuntu Software en start het programma op. Onder categorieën klik je op “games” en vervolgens aan de linkerkant kies je een subcategorie. Zoek nu een game en installeer deze.

Gebruik Windows games en software op Linux met VMware of VirtualBox

Voor mensen die graag alle Windows games op Linux willen spelen is dit wellicht de beste oplossing. Het virtualiseren van Windows binnen Ubuntu, brengen gebruikers in staat om hun vertrouwde Windows applicaties te gebruiken binnen Linux. Wat is Unity of Seamless mode? De Unity mode is een methode van VMware Workstation of Player, om Windows applicaties van de guest-OS te virtualiseren en uit te voeren binnen de Host (Linux). De Seamless mode is een methode van Oracle ’s VirtualBox om guest-OS applicaties te virtualiseren.

In andere woorden: Een applicatie als bijvoorbeeld Microsoft Word dat is geïnstalleerd op een Guest (Windows 10) virtual machine, kan worden doorgesluisd naar de Host (Ubuntu 16.04) zonder dat de gebruiker Windows 10 ziet. U ziet dan alleen een Word-scherm binnen je host-OS. In dit geval is dit Ubuntu. Deze methode werkt niet alleen voor word processing software maar ook games of eigenlijk alle Windows applicaties. Echter kan door het delen van hardware met het guest-OS, een tekortkoming van kracht de bottleneck voor de stabiliteit zijn.

Gebruik Windowssoftware en games op Linux met VMware Unity

Windows games en software op Linux met VMware Unity

 

Optie 1 – Speel games in Ubuntu met VMware Workstation of Player

Stap 1a – Download VMware Workstation (Betaald)

Stap 1a is het downloaden van VMware Workstation. Download de nieuwste versie met dit commando:

$ wget http://www.vmware.com/go/tryworkstation-linux-64

Installeer nu de benodigde pakketten voor VMware Tools:

$ sudo apt-get install gcc build-essential

Verander permissies op het gedownloade bestand om deze uit te voeren:

$ sudo chmod +x VMware-Workstation*.bundle

Start de installatie met dit commando:

$ sudo ./VMware-Workstation*.bundle

Stap 1b – Download VMware Player (Gratis & Betaald)

Om de nieuwste versie van VMware Player te downloaden kunt u dit commando in de terminal voeren:

$ wget http://www.vmware.com/go/tryplayerpro-linux-64

Verander permissies op het gedownloade bestand om deze uit te voeren:

$ sudo chmod +x VMware-Player*.bundle

Start de installatie met dit commando:

$ sudo ./VMware-Player*.bundle

Stap 2 – Klik de VMware installatie wizard door

De installatie wizard wordt nu gestart. Accepteer de license agreement, zet check for product update on start-up uit, stuur geen statistische gegevens op naar VMware en klik de installatie wizard verder door. Voer een licentiesleutel in wanneer je het product hebt aangeschaft. Gebruik anders de trial om VMware Workstation 30 dagen uit te proberen.

Stap 3 – Voeg een nieuwe virtuele machine toe

Wanneer de installatie klaar is, kan VMware Workstation of Player opgestart worden via het grafische menu in Ubuntu. Eenmaal opgestart klikt u links bovenin in het menu op File -> Create a New Virtual Machine. Loop de wizard door en selecteer de Windows versie die je wilt installeren. Selecteer daarna het medium waarvan je Windows wilt installeren. Dit kan een CD/DVD of een ISO bestand zijn.

Installeer VMware Player 12 op Ubuntu

Installeer VMware Player op Ubuntu

Stap 4 – Installeer het Guest-OS en VMware Tools

De virtuele machine is nu aangemaakt en is klaar voor installatie. Start de VM op en koppel een installatie media toe wanneer dit nog niet is gedaan. Installeer de Windows versie die je hebt gekozen. Wanneer Windows eenmaal is geïnstalleerd, moet je VMware Tools installeren op het Guest OS. Dit kan gewoon vanuit VMware Workstation of Player.

Stap 5 – Installeer games en software op de VM voor Unity Mode

Nu is je Windows VM klaar voor installatie van Windows software en games. Installeer je favoriete game of programma op je Windows virtual machine en start de software op. Klik links bovenin binnen VMware Workstation op View -> Unity, om de unity mode te activeren. Je kunt zien dat het lijkt alsof de Windows applicatie op Ubuntu werkt.

Optie 2 – Speel games in Ubuntu 16.04 met VirtualBox Seamless mode

Stap 1 – Download VirtualBox (gratis)

Om VirtualBox te downloaden moet de VirtualBox.org repository aan de apt-get sources lijst worden toegevoegd. Dit maakt het installeren op Debian distributies met apt-get mogelijk. Je kunt deze repo toevoegen met dit commando (dit is het commando voor Ubuntu 16.04 xenial):

$ sudo sh -c "echo 'deb http://download.virtualbox.org/virtualbox/debian xenial contrib' >> /etc/apt/sources.list.d/virtualbox.list"

! Verander de naam xenial in de versie die u gebruikt. Ubuntu 15.10 heet wily, 15.04 vivid, 14.10 utopic en 14.04 heet trusty.

Download de secure key van Oracle. U kunt deze key downloaden en toevoegen aan Ubuntu met dit commando:

$ wget -q http://download.virtualbox.org/virtualbox/debian/oracle_vbox.asc -O- | sudo apt-key add -

Vernieuw nu de apt-get sources met:

$ sudo apt-get update

Installeer VirtualBox met apt-get in Ubuntu

$ sudo apt-get install virtualbox-5.0
Installeer VirtualBox 5 op Ubuntu 16.04 lts

Installeer VirtualBox 5 in Ubuntu

Stap 2 – Voeg een nieuwe Windows VM toe

Wanneer de installatie klaar is, kan VirtualBox opgestart worden via het grafische menu in Ubuntu of via de terminal met het commando “virtualbox”. Eenmaal opgestart klikt u links bovenin klik je op “New” om een nieuwe Virtual Machine te creëren. Selecteer de Windows versie die je wilt installeren en loop de wizard door. Selecteer daarna vanaf welke media je Windows wilt installeren. Dit kan een CD/DVD of een ISO bestand zijn.

Stap 3 – Installeer de nieuwe VM met Windows en VBox Guest Additions

De virtuele machine is nu aangemaakt en is klaar voor installatie. Start de VM op en koppel installatiemedia toe wanneer dit nog niet gedaan is. Installeer de Windows versie die je hebt gekozen. Wanneer Windows eenmaal is geïnstalleerd, moet je de VBox Guest Additions installeren op het Guest-OS. Dit kan gewoon vanuit VirtualBox. Wanneer je guest is opgestart, klikt u in het menu op Devices -> Insert (install) Guest Additions CD image om de Guest Additions te installeren op Windows.

Maak een nieuwe vm met VirtualBox in Ubuntu

Maak een nieuwe VM met VirtualBox op Ubuntu

Stap 4 – Gebruik Windows software en games met Seamless Mode

Nu is je Windows VM klaar voor installatie van Windows software en games. Installeer je favoriete game of programma en start deze software binnen de guest-OS op. Klik links-bovenin binnen VirtuaBox op View -> Seamless Mode, om de seamless mode te activeren. Je kunt zien dat het lijkt alsof de Windows applicatie op Ubuntu werkt.

Gebruik Windows games en software op Ubuntu met PlayOnLinux

PlayOnLinux is een applicatie die ervoor zorgt dat we onze Windows applicaties kunnen gebruiken op Ubuntu. Het programma bestaat uit een GUI en maakt onderliggend gebruik van het bekende Wine (Wine Is Not an Emulator). Zowel PlayOnLinux en Wine is opensource en gratis te gebruiken bij het installeren van Windows software.

Installeer en gebruik Windows games met PlayOnLinux

Installeer Windows games en software met PlayOnLinux

Stap 1 – Installeer PlayOnLinux

Om het programma PlayOnLinux te installeren, moet je in Ubuntu Terminal openen en de onderstaande commando’s uitvoeren.

$ sudo apt-get update

$ sudo apt-get install playonlinux

Stap 2 – Klik de ‘First Use’ wizard door

Om PlayOnLinux te gebruiken kun je PlayOnLinux zoeken en uitvoeren via het menu, of het commando “playonLinux” in een terminal typen. Omdat het de eerste keer is dat je PlayOn opstart, moet je de wizard ‘First Use’ doorlopen.

Stap 3 – Installeer Windows games en software met PlayOnLinux

Nu het programma is opgestart en de wizard is doorlopen, kun je beginnen met het installeren van Windows games en software. Klik bovenin op “Install” om te beginnen. Selecteer vervolgens de Windows applicatie die je wilt installeren. Voor Windowsgames, klik je bovenin op de categorie Games en selecteer je een game uit de lijst. Hier vind je de complete lijst met Windows games die op Linux werken.

Installeer Anno 1701 op Ubuntu met PlayOnLinux

Installeer Anno 1701 met PlayOnLinux

Installeer de gekozen software of game door de installatie wizard te volgen. Wanneer de Windows applicatie geïnstalleerd is, komt deze in jouw lijst te staan. De volgende keer wanneer je PlayOnLinux start kun je jouw lijst met geïnstalleerde software weer raadplegen. Sommige programma’s hebben een installatie cd nodig en een aantal programma’s zitten nog in de testfase. Gelukkig is de lijst met volledig functionerend Windowssoftware veel groter.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *