Handleiding voor het installeren van Windows 11 in een VirtualBox met Ubuntu Linux als host – Installatiegids inclusief bi-directioneel kopiëren-plakken, gedeelde mappen en USB-ondersteuning

VirtualBox-pictogram

We houden allemaal van Linux, toch? Nou, niet iedereen of elk bedrijf. Zij brengen immers hun software alleen voor Mac OS en/of Windows uit. Dat is jammer, maar dat behoeft vast geen verdere uitleg 😉

Daarom hebben we besloten deze installatiegids te schrijven om je stap-voor-stap te laten zien hoe je Windows in een VirtualBox instelt. Alleen voor de applicaties die niet zijn uitgebracht voor GNU/Linux besturingssystemen. Verder zullen we uitleggen hoe u enkele geweldige functies kunt instellen, waaronder bi-directioneel copy-pasten van de VirtualBox naar het host systeem (en vice versa), evenals de gedeelde map-functie en USB-ondersteuning!Opmerking: het is nodig om een standaard gesigneerde Ubuntu-kernel te gebruiken. Anders kan je problemen ervaren met het gebruik van VirtualBox.

Stap 1: Download en installeer VirtualBox

We beginnen dus met het openen van een Terminal (CTRL + ALT + T) en het invoeren van de volgende commando’s om eerst de benodigde dependencies bij te werken en vervolgens de VirtualBox applicatie te installeren:

sudo apt update && sudo apt upgrade -y
sudo apt install virtualbox virtualbox-ext-pack virtualbox-dkms -y

Op de afbeelding hiernaast (rechterzijde) ziet u het terminal-venster, wij adviseren om enige basis ervaring te hebben in het gebruik van deze applicatie voordat u begint met dingen zoals het installeren van VirtualBox. Als u de basiskennis hebt, dan gaan we nu verder.
Na het invoeren van de commando’s hierboven zou de basis VirtualBox applicatie correct geïnstalleerd moeten zijn en zijn we klaar voor stap 2.


Stap 2: Open de VirtualBox applicatie en creëer een nieuwe virtuele machine met Windows

Ga naar het startmenu en typ: ‘VirtualBox’ (zonder aanhalingstekens), druk op de Enter-toets en de applicatie zou moeten verschijnen.

Selecteer Nieuw, en begin dan met het instellen van de virtuele machine (Naam, locatie en OS type/versie).

Voor deze handleiding maken we een Windows 10 installatie. U kunt een andere versie kiezen als u wilt, zo werkt deze handleiding bij het exact volgen ook voor Windows 11.

Meestal als u de naam van het besturingssysteem dat u wilt installeren intypt, worden de instellingen aangepast naar de juiste waarden. Controleer dit alstublieft dubbel, dit bespaart u later tijd en frustratie.


Stap 3: Wijs basisbronnen toe aan de virtuele machine

Zodra u in de vorige stap op Volgende drukt, verschijnt het geheugentoewijzingsscherm.

Standaard is het ingesteld om 2048 MB toe te wijzen voor Windows 10, wij adviseren om dit op zijn minst te verdubbelen naar 4096 MB, afhankelijk van de behoeften en de hoeveelheid RAM beschikbaar natuurlijk. Verder is het goed om te weten dat Windows 11 minstens 4096 MB geheugen nodig heeft.

Dan drukt u op Volgende en we gaan verder naar het volgende scherm.

De volgende stap is het aanmaken van een virtuele harde schijf, voor de installatie van de virtuele machine. De standaardoptie om een nieuwe schijf aan te maken wordt aanbevolen.

Er staat aanbevolen 50 GB, maar wij raden aan om een dynamisch toegewezen grootte te kiezen en de maximale grootte in te stellen volgens de behoeften. 150 GB zou in de meeste gevallen meer dan genoeg moeten zijn.

Als je in het vorige scherm Aanmaken hebt geselecteerd, dan verschijnt dit. Ook hier zou de standaardinstelling in orde moeten zijn, tenzij je specifieke redenen hebt om een andere methode te kiezen om de gegevens van de virtuele machine op te slaan.

Druk nogmaals op volgende voor het volgende scherm.

Hier kunt u kiezen of u het schijfbestand een vaste grootte wilt geven of dat het dynamisch wordt toegewezen. Dynamisch groeit gewoon mee met de grootte van de virtuele machine. Wij raden deze optie aan. Klik nu op Volgende >.

Hier geeft u de (maximale) grootte van het schijfbestand op en op welke locatie het bestand moet worden opgeslagen.

Hoewel VirtualBox 50 GB aanbeveelt, kan dit wat weinig zijn als u voldoende gegevens en/of applicaties wilt opslaan, als u bedenkt dat Windows zelf al zo’n 25 of 30 GB van de opslagcapaciteit nodig heeft. Soms heeft Windows zelfs meer nodig, tijdelijk bijvoorbeeld wanneer het aan het updaten is. Daarom raden wij aan om meer te kiezen, zoals 150 GB, vooral wanneer u een dynamisch toegewezen virtuele harde schijf hebt gekozen.

Het toewijzen van de basisbronnen zou voltooid moeten zijn zodra de schijf is gecreëerd.


Stap 4: Stel de virtuele machine in en voeg het installatiemedium toe

Het resultaat van de bovenstaande stappen zou er ongeveer zo uit moeten zien (volgende afbeelding), de volgende stap is het selecteren van het installatiemedium. We zullen het .iso bestand van de Microsoft website gebruiken.

Officiële Microsoft Windows 10 ISO-bestand download link:

https://www.microsoft.com/nl-nl/software-download/windows11

Terwijl het ISO-bestand aan het downloaden is, gaan we wat extra instellingen tweaken. Klik op het tandwiel van je gloednieuwe VirtualBox! U zult een venster zien dat eruit ziet als de volgende afbeelding.

Navigeer nu naar System -> Processor en selecteer meer CPU’s om de prestaties van de VirtualBox te verbeteren. Selecteer niet te veel CPU threads, omdat de prestaties van het hostsysteem dan afnemen.

We raden ook aan om 3D Versnelling in te schakelen onder het tabblad Beeldscherm -> Scherm. We wijzigen het toegewezen videogeheugen naar 256 MB.

Wij raden u aan alle instellingen te doorlopen om andere instellingen aan uw wensen aan te passen en op OK te klikken om het Instellingen venster te sluiten.

Laten we nu onze gloednieuwe VirtualBox opstarten! Er zal een pop-up verschijnen die vraagt om op te starten naar een optische drive. We kunnen gewoon het gedownloade ISO-bestand selecteren om op te starten. Klik op Kies een schijfbestand, ga dan naar de map waar het .iso bestand zich bevindt, waarschijnlijk in de Downloads map. Selecteer het en ga verder met het starten van de virtuele machine.

Om deze handleiding zo kort en volledig mogelijk te houden, laten we niet zien hoe je Windows installeert. Hiervoor verwijzen we je graag door naar de YouTube video aan de rechterkant (tot 19:50).


Belangrijke notitie voor Windows 11

Deze computer ondersteunt geen Windows 11 foutmelding.

Officieel vereist Windows 11 Secure Boot en TPM 2.0. Deze functies zijn (nog) niet beschikbaar in VirtualBox. Het resultaat is dat u de fout krijgt zoals u kunt zien op de afbeelding hiernaast.

Om deze vereiste te omzeilen, klik op het X icoon in de rechter bovenhoek en verlaat de setup. Houd de SHIFT toets ingedrukt en druk op F10. Geef dan het commando ‘regedit’. Navigeer naar HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEMSetup en maak hier een nieuwe sleutel (map) aan met de naam ‘LabConfig’. Maak binnen deze sleutel een nieuwe DWORD-waarde (32 bits) aan met de naam ‘BypassSecureBootCheck’. Maak een andere DWORD (32 bits) waarde aan met de naam ‘BypassTPMCheck’. Vergeet niet om beide waardes op 1 te zetten!


Stap 5: Start de virtuele Windows-omgeving op en wijzig de vereiste instellingen

Als u Windows 10 met succes hebt geïnstalleerd, ziet het startscherm van Windows er als volgt uit.

Vervolgens willen we een aantal geweldige extra functies hebben, zoals:

  • Gedeelde map, om gemakkelijk bestanden te verplaatsen van en naar de VirtualBox
  • Bi-directioneel klembord, om gemakkelijk te kopiëren en te plakken van en naar de VirtualBox
  • Bi-directioneel verslepen en neerzetten, om gemakkelijk uw bestanden te verslepen van en naar de VirtualBox
  • Extra stuurprogramma’s voor betere prestaties en de mogelijkheid om de schermresolutie in te stellen

Om voor elkaar te krijgen moeten we de guest additions-software van Oracle installeren. De installatie van de guest additions-software is gelukkig vrij eenvoudig. Klik in de bovenste balk van uw virtuele machine op Apparaten -> guest additions CD aankoppelen. Vervolgens vindt u de VirtualBox Guest Additions virtuele CD drive onder de bestandsverkenner -> Deze PC. Start nu de setup: dubbelklik gewoon op het uitvoerbare bestand VBoxWindowsAdditions.

Na de installatie zou u in staat moeten zijn om een gedeelde map in te stellen, het gedeelde klembord in te stellen op bidirectioneel en de bidirectionele drag-and-drop functie in te stellen. Voor de gedeelde map, raden wij u aan uw Downloads map in Linux te gebruiken voor uw VirtualBox Downloads.

Het kan handig zijn om de resolutie van de VirtualBox te verhogen. Hiervoor kunt u het Display-icoon rechtsonder in de VirtualBox selecteren () -> Virtueel scherm 1 –> Schalen naar 1440×900. Als u ziet dat uw graphics wazig of schokkerig worden, kunt u 3D-transparantie effecten uitschakelen door met de rechter muisknop op het bureaublad te klikken en dan Personaliseren -> Weergave –> Transparantie-effecten uitschakelen te selecteren.


Stap 6: schakel USB pass-through-ondersteuning in

Uw gebruiker moet worden toegevoegd aan de VirtualBox-groep om USB-ondersteuning te krijgen. Open een terminal venster in uw host OS (meestal CTRL+ALT+T) en voer uit:

sudo usermod -aG vboxusers $USER
sudo newgrp vboxusers

Start nu uw computer opnieuw op. USB-ondersteuning zou nu actief moeten zijn!

Gefeliciteerd, uw VirtualBox is nu volledig klaar voor gebruik.

Voor USB passh-trough-ondersteuning moet de gebruiker toegevoegd worden aan de vboxusers groep.

Heeft u genoeg van uw oude laptop?